Składniki :

  • opakowanie makaronu typu rurki lub podobnego
  • 1 pierś w kurczaka pokrojona w kostkę
  • 1 słoik suszonych pomidorów
  • olej po suszonych pomidorach
  • 1 szklanka śmietanki 30%
  • 2 przeciśnięte ząbki czosnku
  • sól, pieprz, przyprawa toskańska [włoska]
  • natka pietruszki do podania

Wykonanie :

Makaron ugotować klasycznie w osolonej wodzie, odcedzić i odstawić na bok. Mięso przyprawić wszystkimi przyprawami i na oleju po suszonych pomidorach wysmażyć na rumiano z dodatkiem przeciśniętego czosnku. Zalać śmietanką i dusić 5 minut na małym ogniu by całość się ugrzała. Połowę suszonych pomidorów pokroić w paski a resztę zmiksować na krem z dodatkiem śmietanki i wszystko dodać do podgrzewającego się sosu. Dusić jeszcze 10 minut, sprawdzić smak, doprawić w razie konieczności i podawać wymieszane z makaronem i z natką pietruszki.