Składniki :
- opakowanie makaronu typu rurki lub podobnego
- 1 pierś w kurczaka pokrojona w kostkę
- 1 słoik suszonych pomidorów
- olej po suszonych pomidorach
- 1 szklanka śmietanki 30%
- 2 przeciśnięte ząbki czosnku
- sól, pieprz, przyprawa toskańska [włoska]
- natka pietruszki do podania
Wykonanie :
Makaron ugotować klasycznie w osolonej wodzie, odcedzić i odstawić na bok. Mięso przyprawić wszystkimi przyprawami i na oleju po suszonych pomidorach wysmażyć na rumiano z dodatkiem przeciśniętego czosnku. Zalać śmietanką i dusić 5 minut na małym ogniu by całość się ugrzała. Połowę suszonych pomidorów pokroić w paski a resztę zmiksować na krem z dodatkiem śmietanki i wszystko dodać do podgrzewającego się sosu. Dusić jeszcze 10 minut, sprawdzić smak, doprawić w razie konieczności i podawać wymieszane z makaronem i z natką pietruszki.