Składniki :

  • 10 pałek z kurczaka
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • sól, pieprz, mielone płatki chili, 1 czubata łyżka przyprawy 5 smaków
  • 4 przeciśnięte ząbki czosnku
  • sok z cytryny
  • oliwa w sprayu

Wykonanie :

Na początku należy lekko zamarynować mięso w soku z cytryny przez około 20 minut by mięso mocno wchłonęło sok. Następnie należy połączyć składniki panierki – do mąki dodać przyprawy i przeciśnięty czosnek a następnie dokładnie całość rozmieszać. Mięso odsączyć z nadmiaru soku, spryskać oliwą z każdej strony i dokładnie opanierować każdy kawałek mięsa. Układać na kratce do pieczenia lub na blaszce i piec na początku w 220*C przez 15 minut, następnie zmienić temperaturę na 190*C i piec kolejne 15 minut a po tym czasie – spryskać oliwą, obrócić mięso, ponownie spryskać i piec kolejne 30 minut. Sprawdzić mięso patyczkiem do szaszłyków czy jest w środku przepieczone – jeżeli nie – zmniejszyć nieco temperaturę i częściej obracając piec jeszcze 20-30 minut.