Składniki :

  • 1 pierś z kurczaka
  • ryż banno [niebieski]
  • mały kubeczek śmietany 18%
  • słoiczek sosu remulada
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, przyprawa węgierska, mix dowolnych ziół[najlepsza jest do tego przyprawa do bruschetty], curry, słodka, ostra i wędzona papryka, chili w płatkach
  • 8 słodkich pomidorów
  • 2 duże cebule
  • łyżka masła
  • łyżeczka oleju kokosowego

Wykonanie :

Mięso pokroić w większe paski lub kostkę i przyprawić solą i zmielonymi płatkami chili. ODstawić na bok do marynowania. W tym czasie na oleju z masłem usmażyć posiekaną w piórka cebulę na mocno złoto, dodać pokrojone pomidory i smażyć razem kilka chwil. Następnie dodać wszystkie przyprawy i dusić sos na średnim ogniu. Śmietanę wymieszać z sosem remulada i przeciśniętym czosnkiem, lekko zahartować sosem pomidorowym, rozmieszać i dodać do sosu pomidorowego. Dusić na małym ogniu kilka minut, sprawdzić smak, doprawić w razie konieczności i dodać kurczaka. Dusić pod przykryciem aż mięso dojdzie. Podawać z ugotowanym bez soli ryżem banno.