Składniki :

  • – 2 podwójne piersi z kurczaka
  • – 2 łyżki prażonych ziaren sezamu
  • – olej do głębokiego smażenia

Marynata :

  • – 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • – 1 łyżka wina ryżowego
  • – 2 łyżki mąki
  • – 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • – 2 łyżki wody
  • – 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • – 1 1/2 łyżeczki ciemnego cukru
  • – 1 łyżeczka oleju
  • – 1/2 łyżeczki oleju sezamowego

Sos :

  • – 1 szklanka wody
  • – 2 łyżki cukru i 2 łyżeczki octu połączone
  • – 1 łyżka cukru
  • – 4 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
  • – 2 łyżeczki sosu chili
  • – 2 łyżeczki oleju
  • – 2 wyciśnięte ząbki czosnku
  • – 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • – 1 posiekana dymka

Wykonanie :

Kurczaka pokroić w 1,5 cm. kostkę, wymieszać z marynatą i odstawić na 40 minut. Zrobić sos : zmieszać wszystkie składniki prócz dymki, przelać do garnka, zagotować, a podczas smażenia kurczaka utrzymywać w cieple na bardzo małym ogniu. Rozgrzać olej w woku i smażyć kurczaka porcjami na złoto-brązowy kolor. Kurczaka osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Przed końcem smażenia jeszcze raz zagotować sos i dodać dymkę. Przełożyć kurczaka na półmisek, polać sosem i posypać sezamem.