Składniki :

  • 1 pierś z kurczaka pokrojona w kostkę lub paski i zamarynowana przez kilka godzin w soli, pieprzu, płatkach chili, curry, 1 przeciśniętym ząbku czosnku i sosach – sojowym, ostrygowym i rybnym – każdego po 3 łyżki a następnie usmażona na oleju kokosowym razem z całą marynatą
  • 2 szklanki bulionu drobiowego
  • 2 szklanki konfitury z mango [jeżeli nie możesz dostać konfitury z mango można ją zastąpić 3 świeżymi mango pokrojonymi w kostkę i usmażonymi na maśle z solą i cukrem]
  • 1 pęczek z kolendry
  • 1 czerwona papryka pokrojona w paski
  • opakowanie świeżego szpinaku [do dodania do potrawy na sam koniec]
  • uprażone orzeszki nerkowca do podania [kilka łyżeczek]
  • 1 świeże mango pokrojone w kostkę i usmażone na maśle [jeżeli nie mamy konfitury to zamiast jednego smażymy trzy mango]

Wykonanie :

Bulion zagotować, dodać konfiturę lub usmażone mango, dodać paprykę i dusić całość aż papryka zmięknie. Dodać usmażonego kurczaka, szpinak i kolendrę, zagotować, sprawdzić smak, doprawić w razie potrzeby i zagęścić sos jeżeli jest za rzadki. Podawać z ryżem posypane kolendrą i orzeszkami.