Składniki :

  • – 200 g dzikiego lub zwykłego ryżu
  • – 350 g filetów z kurczaka
  • – 1/4 szklanki soku z pomarańczy
  • – 2 łyżki dżemu pomarańczowego
  • – starta skórka z pomarańczy (bez białej błony)
  • – 25 g orzechów nerkowca
  • – 2 łyżki masła
  • – 2 łyżki oliwy
  • – 1/2 łyżeczki musztardy
  • – curry, sól, pieprz, imbir

Wykonanie :

Ryż ugotować zwyczajnie. Filety dowolnie pokroić, ale nie za drobno. Powinny zostać w dość sporych kawałkach, wygodnych do krojenia. Wysuszyć je, natrzeć solą, pieprzem i obsmażyć na oliwie. Dżem wymieszać z sokiem pomarańczowym, dodać curry, imbir, musztardę i skórkę otartą z pomarańczy. Całość mieszać do momentu, aż powstanie gładki, jedwabisty sos. Mięso posmarować sosem, ułożyć w naczyniu do zapiekania i piec 15 minut. Do ryżu dodać orzechy, roztopione masło i delikatnie wymieszać. Usmażone filety wyjąć na talerz, dodać ryż i udekorować skórką z pomarańczy. Podawać z lekką sałatką.