Składniki :

  • 1 pierś z kurczaka
  • ugotowany w osolonej wodzie ryż jaśminowy
  • szczypiorek do podania
  • uprażony na złoto sezam

Na sos :

  • sok z 2 cytryn
  • sok z 1 limonki
  • sól, pieprz, kurkuma
  • 3 szklanki drobiowego rosołu lub bulion warzywny klasyczny
  • mąka ziemniaczana do zagęszczenia sosu
  • 2 przeciśnięte ząbki czosnku
  • 1 mała drobno posiekana cebula [wysmażona na złoto na oleju kokosowym]
  • łyżeczka oleju kokosowego

Do smażenia mięsa :

  • 1 małe świeże chili drobno posiekane
  • sól, pieprz, sos rybny i ostrygowy do smaku
  • olej kokosowy

Wykonanie :

Mięso pokroić w kostkę a następnie przyprawić i wysmażyć na rumiano. Składniki sosu połączyć na patelni, zagęścić, zagotować, dodać usmażone mięso i dusić razem 15 minut na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Sprawdzić smak, ewentualnie doprawić i podawać posypane sezamem i szczypiorkiem z ryżem jaśminowym.