Składniki :
- 1 pierś z kurczaka
- ugotowany w osolonej wodzie ryż jaśminowy
- szczypiorek do podania
- uprażony na złoto sezam
Na sos :
- sok z 2 cytryn
- sok z 1 limonki
- sól, pieprz, kurkuma
- 3 szklanki drobiowego rosołu lub bulion warzywny klasyczny
- mąka ziemniaczana do zagęszczenia sosu
- 2 przeciśnięte ząbki czosnku
- 1 mała drobno posiekana cebula [wysmażona na złoto na oleju kokosowym]
- łyżeczka oleju kokosowego
Do smażenia mięsa :
- 1 małe świeże chili drobno posiekane
- sól, pieprz, sos rybny i ostrygowy do smaku
- olej kokosowy
Wykonanie :
Mięso pokroić w kostkę a następnie przyprawić i wysmażyć na rumiano. Składniki sosu połączyć na patelni, zagęścić, zagotować, dodać usmażone mięso i dusić razem 15 minut na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Sprawdzić smak, ewentualnie doprawić i podawać posypane sezamem i szczypiorkiem z ryżem jaśminowym.