Składniki :
- 4 udka z kurczaka
- łyżka masła
- łyżka oliwy
- sól, pieprz, słodka, ostra i wędzona papryka, curry, cukier do smaku, 1 łyżeczka włoskiej przyprawy do kurczaka
- garść czarnych i zielonych oliwek
- 6 ząbków czosnku
- 2 szklanki pomidorków koktajlowych
- oregano, tymianek i bazylia [ostrożnie z ilością]
- pół szklanki passaty pomidorowej lub mały koncentrat pomidorowy rozrobiony rosołem lub wodą
- 2 szklanki rosołu drobiowego
- 2 łyżki octu balsamicznego gęstego
- 2 cebule
- 1 zielona, czerwona i żółta papryka
- natka pietruszki do podania
- mąka do zagęszczenia sosu
Wykonanie :
Kurczaki przyprawić wszystkimi przyprawami [poza cukrem] i ziołami a następnie mocno obsmażyć na maśle z oliwą. Po obsmażeniu dodać posiekaną cebulę i czosnek, chwilę razem smażyć aż cebula lekko zacznie ciemnieć a następnie dodać pokrojone pomidorki, posiekane papryki, oliwki w całości lub pokrojone, chwilę podsmażyć razem a następnie dodać rosół, passatę, ocet balsamiczny, cukier i dusić 30 minut pod przykryciem na średnim ogniu. Sprawdzić smak sosu, doprawić do smaku, lekko zagęścić sos, dodać natkę i dusić jeszcze 20 minut by mięso było całkowicie miękkie.