Składniki :

  • 4 udka z kurczaka
  • łyżka masła
  • łyżka oliwy
  • sól, pieprz, słodka, ostra i wędzona papryka, curry, cukier do smaku, 1 łyżeczka włoskiej przyprawy do kurczaka
  • garść czarnych i zielonych oliwek
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 szklanki pomidorków koktajlowych
  • oregano, tymianek i bazylia [ostrożnie z ilością]
  • pół szklanki passaty pomidorowej lub mały koncentrat pomidorowy rozrobiony rosołem lub wodą
  • 2 szklanki rosołu drobiowego
  • 2 łyżki octu balsamicznego gęstego
  • 2 cebule
  • 1 zielona, czerwona i żółta papryka
  • natka pietruszki do podania
  • mąka do zagęszczenia sosu

Wykonanie :

Kurczaki przyprawić wszystkimi przyprawami [poza cukrem] i ziołami a następnie mocno obsmażyć na maśle z oliwą. Po obsmażeniu dodać posiekaną cebulę i czosnek, chwilę razem smażyć aż cebula lekko zacznie ciemnieć a następnie dodać pokrojone pomidorki, posiekane papryki, oliwki w całości lub pokrojone, chwilę podsmażyć razem a następnie dodać rosół, passatę, ocet balsamiczny, cukier i dusić 30 minut pod przykryciem na średnim ogniu. Sprawdzić smak sosu, doprawić do smaku, lekko zagęścić sos, dodać natkę i dusić jeszcze 20 minut by mięso było całkowicie miękkie.