Składniki :

  • – 1 cytryna
  • – 1 korzeń imbiru
  • – 4 ząbki czosnku
  • – kurczak pokrojony na części lub same pałki czy też skrzydełka (dowolna ulubiona część kurczaka)
  • – 3 beztłuszczowe jogurty naturalne (3 małe lub 1,5 dużego)
  • – 3 łyżeczki cynamonu
  • – 1/4 łyżeczki pieprzu (najlepiej kajeńskiego)
  • – 1 łyżeczka nasion kolendry
  • – 3 goździki
  • – 10 listków mięty
  • – 2 cebule
  • – 1 łyżka wody mineralnej
  • – 1 kostka bulionowa drobiowa
  • – 1 łyżeczka masła
  • – sól, pieprz

Wykonanie :

Cytrynę obrać i posiekać na dość drobne kawałki, imbir obrać i posiekać. Czosnek drobno poszatkować. W miseczce wymieszać jogurty, imbir, czosnek, przyprawy, cytrynę i posiekaną miętę. Dodać przyprawione solą i pieprzem kawałki kurczaka i odstawić do lodówki na 24h. Cebulę pokroić na cienkie piórka i zeszklić z odrobiną wody i łyżeczką masła, dodać kurczaka i całą marynatę. Gotować na małym ogniu przez godzinę. Do sosu dodać kostkę bulionową. Podawać z ryżem na sypko.