Składniki :
- – 1 cytryna
- – 1 korzeń imbiru
- – 4 ząbki czosnku
- – kurczak pokrojony na części lub same pałki czy też skrzydełka (dowolna ulubiona część kurczaka)
- – 3 beztłuszczowe jogurty naturalne (3 małe lub 1,5 dużego)
- – 3 łyżeczki cynamonu
- – 1/4 łyżeczki pieprzu (najlepiej kajeńskiego)
- – 1 łyżeczka nasion kolendry
- – 3 goździki
- – 10 listków mięty
- – 2 cebule
- – 1 łyżka wody mineralnej
- – 1 kostka bulionowa drobiowa
- – 1 łyżeczka masła
- – sól, pieprz
Wykonanie :
Cytrynę obrać i posiekać na dość drobne kawałki, imbir obrać i posiekać. Czosnek drobno poszatkować. W miseczce wymieszać jogurty, imbir, czosnek, przyprawy, cytrynę i posiekaną miętę. Dodać przyprawione solą i pieprzem kawałki kurczaka i odstawić do lodówki na 24h. Cebulę pokroić na cienkie piórka i zeszklić z odrobiną wody i łyżeczką masła, dodać kurczaka i całą marynatę. Gotować na małym ogniu przez godzinę. Do sosu dodać kostkę bulionową. Podawać z ryżem na sypko.