Składniki :
- 4 udka z kurczaka
- 10 plasterków chudego boczku
- 2 małe cebule
- 0,3 kg małych pieczarek
- 2 łyżki oliwy
- łyżka masła
- sól, pieprz, liść laurowy, łyżeczka tymianku
- mąka do zagęszczenia sosu
- 2 ząbki czosnku
- butelka czerwonego wytrawnego wina [należy wybrać znane, smaczne do picia wino by obyło się bez niespodzianek smakowych – wino musi być smaczne, inaczej się nie nadaje do gotowania bo popsuje smak potrawy]
- szklanka tłustego intensywnego w smaku bulionu z kurczaka – rosołu drobiowego
Wykonanie :
Na oliwie wymieszanej z masłem obsmażyć na rumiano z obu stron kurczaka – wcześniej przyprawionego solą i pieprzem. Mięso zdjąć z patelni i na resztkach ze smażenia kurczaka wysmażyć posiekany boczek z posiekaną cebulą, czosnkiem i pieczarkami [jeśli są na tyle małe – pieczarki pozostawić w całości, a jeśli nie – przekroić na połówki]. W rondlu zagrzać wino z tymiankiem, smażonymi pieczarkami z boczkiem i całym sosem z patelni, liściem laurowym, rosołem drobiowym i włożyć obsmażonego kurczaka. Gotować na małym ogniu do miękkości mięsa. Następnie mięso wyjąć, sos spróbować, doprawić do smaku i zagęścić mąką. Ponownie włożyć kurczaka do sosu i dusić jeszcze 5 minut. Podawać do czosnkowych grzanek lub jako danie obiadowe do ziemniaków lub ryżu.