Składniki :

  • 4 udka z kurczaka
  • 10 plasterków chudego boczku
  • 2 małe cebule
  • 0,3 kg małych pieczarek
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżka masła
  • sól, pieprz, liść laurowy, łyżeczka tymianku
  • mąka do zagęszczenia sosu
  • 2 ząbki czosnku
  • butelka czerwonego wytrawnego wina [należy wybrać znane, smaczne do picia wino by obyło się bez niespodzianek smakowych – wino musi być smaczne, inaczej się nie nadaje do gotowania bo popsuje smak potrawy]
  • szklanka tłustego intensywnego w smaku bulionu z kurczaka – rosołu drobiowego

Wykonanie :

Na oliwie wymieszanej z masłem obsmażyć na rumiano z obu stron kurczaka – wcześniej przyprawionego solą i pieprzem. Mięso zdjąć z patelni i na resztkach ze smażenia kurczaka wysmażyć posiekany boczek z posiekaną cebulą, czosnkiem i pieczarkami [jeśli są na tyle małe – pieczarki pozostawić w całości, a jeśli nie – przekroić na połówki]. W rondlu zagrzać wino z tymiankiem, smażonymi pieczarkami z boczkiem i całym sosem z patelni, liściem laurowym, rosołem drobiowym i włożyć obsmażonego kurczaka. Gotować na małym ogniu do miękkości mięsa. Następnie mięso wyjąć, sos spróbować, doprawić do smaku i zagęścić mąką. Ponownie włożyć kurczaka do sosu i dusić jeszcze 5 minut. Podawać do czosnkowych grzanek lub jako danie obiadowe do ziemniaków lub ryżu.