Składniki :

  • 4 udka z kurczaka
  • 2 pomarańcze
  • 1 grejpfrut
  • 1 szklanka czerwonego półsłodkiego wina
  • 3 łyżki dżemu pomarańczowego
  • sól, słodka, ostra i wędzona papryka
  • olej do smażenia
  • łyżka masła
  • łyżka mąki

Wykonanie :

Udka przyprawić solą i paprykami a następnie wstawić do lodówki na całą noc. Następnie obsmażyć na oleju z masłem na rumiano z obu stron. Na tłuszczu po smażeniu mięsa zrobić sos : wycisnąć sok z pomarańczy i grejpfruta, wlać na patelnię, dodać wino, zagotować, dodać dżem, doprawić solą i lekko zagęścić mąką by sos nie był zbyt rzadki. Mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać sosem i zapiec całość aż mięso będzie odchodzić od kości. Podawać do kurkumowego ryżu lub sałatek.