Składniki :
- 4 udka z kurczaka
- 2 pomarańcze
- 1 grejpfrut
- 1 szklanka czerwonego półsłodkiego wina
- 3 łyżki dżemu pomarańczowego
- sól, słodka, ostra i wędzona papryka
- olej do smażenia
- łyżka masła
- łyżka mąki
Wykonanie :
Udka przyprawić solą i paprykami a następnie wstawić do lodówki na całą noc. Następnie obsmażyć na oleju z masłem na rumiano z obu stron. Na tłuszczu po smażeniu mięsa zrobić sos : wycisnąć sok z pomarańczy i grejpfruta, wlać na patelnię, dodać wino, zagotować, dodać dżem, doprawić solą i lekko zagęścić mąką by sos nie był zbyt rzadki. Mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać sosem i zapiec całość aż mięso będzie odchodzić od kości. Podawać do kurkumowego ryżu lub sałatek.