Składniki :

  • – 2 łyżki oleju
  • – 1 cebula pokrojona w krążki
  • – 180 g marchwi pokrojonej w cienkie słupki (w zapałki)
  • – 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • – 4 piersi z kurczaka (4 pojedyncze = 2 podwójne)
  • – 2 łyżki świeżo startego korzenia imbiru
  • – 1 łyżeczka imbiru w proszku
  • – 4 łyżki wina albo słodkiego sherry
  • – 1 łyżka pasty pomidorowej (koncentratu lub keczupu)
  • – 1 łyżka brązowego cukru
  • – 100 ml soku pomarańczowego
  • – 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
  • – 1 pomarańcza obrana i podzielona na cząstki
  • – szczypiorek posiekany drobno

Wykonanie :

W woku przez 3 minuty smażyć cebulę, marchew i czosnek, intensywnie mieszając . Filety kurczaka pokroić na wąskie paski . Dodać je razem ze świeżym i mielonym imbirem do warzyw w woku i wszystko smażyć przez 10 minut intensywnie mieszając, od czasu do czasu aż mięso calkowicie sie usmaży i nabierze złotobrązowego koloru . W miseczce połączyć wino albo sherry, pastę pomidorową, cukier, sok pomarańczowy i mąkę, wszystko dokładnie rozrobić . Mieszankę wlać do woka i wymieszać z pozostałymi składnikami . Gotować aż płyn zgęstnieje . Dodać cząstki pomarańczy i delikatnie pomieszać . Gotową potrawę przybrać posiekanym szczypiorkiem .