Składniki :
- – 2 łyżki oleju
- – 1 cebula pokrojona w krążki
- – 180 g marchwi pokrojonej w cienkie słupki (w zapałki)
- – 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- – 4 piersi z kurczaka (4 pojedyncze = 2 podwójne)
- – 2 łyżki świeżo startego korzenia imbiru
- – 1 łyżeczka imbiru w proszku
- – 4 łyżki wina albo słodkiego sherry
- – 1 łyżka pasty pomidorowej (koncentratu lub keczupu)
- – 1 łyżka brązowego cukru
- – 100 ml soku pomarańczowego
- – 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
- – 1 pomarańcza obrana i podzielona na cząstki
- – szczypiorek posiekany drobno
Wykonanie :
W woku przez 3 minuty smażyć cebulę, marchew i czosnek, intensywnie mieszając . Filety kurczaka pokroić na wąskie paski . Dodać je razem ze świeżym i mielonym imbirem do warzyw w woku i wszystko smażyć przez 10 minut intensywnie mieszając, od czasu do czasu aż mięso calkowicie sie usmaży i nabierze złotobrązowego koloru . W miseczce połączyć wino albo sherry, pastę pomidorową, cukier, sok pomarańczowy i mąkę, wszystko dokładnie rozrobić . Mieszankę wlać do woka i wymieszać z pozostałymi składnikami . Gotować aż płyn zgęstnieje . Dodać cząstki pomarańczy i delikatnie pomieszać . Gotową potrawę przybrać posiekanym szczypiorkiem .
Mam pytanie, czy sok pomarańczowy może być zwykły np. z Hortexu? Jakiego Ty używasz, żeby wyszło pysznie? Może wyciskasz świeże pomarańcze?