Składniki :

  • 2 puszki pędów bambusa – długie nitki
  • 15 ml oleju sezamowego
  • 1 kurczak z rożna
  • 5 ząbków czosnku
  • pół łyżeczki posiekanego imbiru
  • 15 ml wina ryżowego (można zastąpić wytrawnym białym winem)
  • 15 ml sosu ostrygowego
  • 300 ml rosołu z kurczaka
  • sól, pieprz
  • mąka kukurydziana do zagęszczenia

Wykonanie :

Pędy bambusa podgotować w osolonej wodzie i odłowić na bok by odsiąkły z wody. Na oleju sezamowym usmażyć pokrojonego wcześniej na równe kawałki kurczaka. Dodać czosnek i imbir i smażyć 4 minuty uważając, by czosnek się zbytnio nie przypiekł. Dolać wino i całość wymieszać. Dodać sos ostrygowy i rosół. pędy bambusa i przyprawić do smaku. Gotować całość 5 minut. Zagęścić całość mąką i chwilę gotować aż całość zgęstnieje. Podawać z groszkiem cukrowym.