Składniki :
- 2 puszki pędów bambusa – długie nitki
- 15 ml oleju sezamowego
- 1 kurczak z rożna
- 5 ząbków czosnku
- pół łyżeczki posiekanego imbiru
- 15 ml wina ryżowego (można zastąpić wytrawnym białym winem)
- 15 ml sosu ostrygowego
- 300 ml rosołu z kurczaka
- sól, pieprz
- mąka kukurydziana do zagęszczenia
Wykonanie :
Pędy bambusa podgotować w osolonej wodzie i odłowić na bok by odsiąkły z wody. Na oleju sezamowym usmażyć pokrojonego wcześniej na równe kawałki kurczaka. Dodać czosnek i imbir i smażyć 4 minuty uważając, by czosnek się zbytnio nie przypiekł. Dolać wino i całość wymieszać. Dodać sos ostrygowy i rosół. pędy bambusa i przyprawić do smaku. Gotować całość 5 minut. Zagęścić całość mąką i chwilę gotować aż całość zgęstnieje. Podawać z groszkiem cukrowym.