Składniki :

  • – 2 marchewki
  • – 1 por
  • – 1 czerwona cebula
  • – 1 brokuł
  • – 3 filety z piersi kurczaka
  • – 5 łyżek oliwy
  • – sporo czosnku
  • – puszka pomidorów
  • – bazylia do przyprawienia pomidorów
  • – natka pietruszki
  • – 200 g ryżu, najlepiej brązowego
  • – sól, pieprz, tymianek, oregano

Wykonanie :

Kurczaka pokroić w cienkie, wąskie i długie paski. Lekko go osolić, popieprzyć i usmażyć w woku na ostrym ogniu. Wszystkie warzywa pokroić jak kurczaka w cienkie paski i też smażyć w woku na ostrym ogniu. Dodać pora pokrojonego ukośnie na nieco grubsze plasterki i na koniec dodać brokuły. Dodać przeciśnięty czosnek. Zalać całość przyprawionymi bazylią pomidorami i posypać natką pietruszki. Wszystko wymieszać i przyprawić do smaku ziołami i przyprawami przed samym podaniem.