Składniki :

  • 4 udka z kurczaka podzielone na połówki
  • 1 mały kalafior
  • szklanka pomidorków koktajlowych
  • puszka rozdrobnionych pomidorów
  • szklanka mrożonego groszku
  • 2 bataty
  • 1 cebula
  • 2 cukinie
  • główka czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka, curry
  • tymianek, oregano, natka pietruszki
  • szklanka rosołu drobiowego lub wody

Wykonanie :

Na początku należy przygotować sos : na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć posiekaną cebulkę na złoto, dodać posiekany czosnek i chwilę razem smażyć a następnie dodać pomidory z puszki i pomidorki koktajlowe pokrojone na połówki. Dodać zioła, rosół, doprawić solą i dusić sos 20 minut na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Mięso przyprawić solą, pieprzem, paprykami i curry i obsmażyć z obu stron na rumiano. Kalafiora podzielić na mniejsze różyczki, bataty pokroić w kostkę, cukinię pokroić w grube plasterki i w ten sposób przygotowane warzywa razem z groszkiem dodać do sosu i dokładnie wymieszać. Warzywa z sosem przełożyć do naczynia żaroodpornego, na wierzchu ułożyć kurczaka i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 1h z grzaniem góra-dół. W połowie pieczenia należy obrócić mięso by upiekło się na rumiano z obu stron.