Składniki :

  • 1 łyżka sosu sojowego
  • mąka ziemniaczana – 2 łyżeczki
  • mięso z kurczaka [najlepiej z udek]
  • szparagi [wystarczą takie ze słoiczka]
  • mała puszka ananasa
  • 4 łyżki wytrawnego czerwonego wina
  • szklanka rosołu drobiowego
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz, imbir, chili, szczypiorek

Wykonanie :

Przygotować marynatę : sos sojowy wymieszać z 1 łyżką mąki, 1 łyżką oleju, solą, pieprzem i chili.
Mięso pokroić w paski [lub inaczej, dowolnie], polać marynatą i odstawić na 1h.
Mięso usmażyć na oleju, dodać pokrojonego ananasa i smażyć pod przykryciem 10 minut.
Resztę mąki wymieszać z winem i bulionem, doprawić imbirem i zalać smażącego się kurczaka z ananasem.
Gotować 3 minuty.
Na koniec dodać szparagi i posiekany szczypiorek i dusić na malutkim ogniu pod przykryciem 1 minutę.
Podawać z ryżem.