Składniki :

  • 10 pałek z kurczaka
  • 1 posiekana papryczka chili
  • 5 posiekanych ząbków czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 2 posiekane w piórka czerwone cebule
  • włoszczyzna pokrojona w zapałki lub gotowa mrożona
  • 1 szklanka czerwonego pół-wytrawnego wina
  • 1 puszka rozdrobnionych pomidorów
  • szklanka soku wyciśniętego z pomarańczy
  • sól, pieprz, 1 łyżeczka mielonej kolendry, 1 łyżeczka oregano, 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie, po 1 łyżeczce papryki słodkiej, ostrej i wędzonej, pół łyżeczki kminu rzymskiego
  • pół szklanki soku z cytryny

Wykonanie :

Na początku należy przygotować marynatę do mięsa – do czosnku dodać cebulę, chili, wino, sok z cytryny i pomarańczy, sól, pieprz, włożyć mięso, dokładnie całość wymieszać i marynować w lodówce przez noc. Następnie wyjąć mięso, odsączyć z marynaty i na oliwie z masłem mocno obsmażyć z każdej strony. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego. Marynatę wlać do patelni po smażeniu mięsa, dodać pomidory, włoszczyznę, przyprawić do smaku wszystkimi przyprawami oraz ponownie solą i pieprzem i gotować aż nadmiar płynu odparuje. Można lekko zaciągnąć mąką. Tak powstałym sosem zalać mięso i zapiec na rumiano w piekarniku przez 30-40 minut grzanie góra-dół w 200*C aż mięso będzie całkowicie miękkie. W razie konieczności przedłużyć czas pieczenia.