Składniki :
- 10 pałek z kurczaka
- 1 posiekana papryczka chili
- 5 posiekanych ząbków czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
- 2 posiekane w piórka czerwone cebule
- włoszczyzna pokrojona w zapałki lub gotowa mrożona
- 1 szklanka czerwonego pół-wytrawnego wina
- 1 puszka rozdrobnionych pomidorów
- szklanka soku wyciśniętego z pomarańczy
- sól, pieprz, 1 łyżeczka mielonej kolendry, 1 łyżeczka oregano, 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie, po 1 łyżeczce papryki słodkiej, ostrej i wędzonej, pół łyżeczki kminu rzymskiego
- pół szklanki soku z cytryny
Wykonanie :
Na początku należy przygotować marynatę do mięsa – do czosnku dodać cebulę, chili, wino, sok z cytryny i pomarańczy, sól, pieprz, włożyć mięso, dokładnie całość wymieszać i marynować w lodówce przez noc. Następnie wyjąć mięso, odsączyć z marynaty i na oliwie z masłem mocno obsmażyć z każdej strony. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego. Marynatę wlać do patelni po smażeniu mięsa, dodać pomidory, włoszczyznę, przyprawić do smaku wszystkimi przyprawami oraz ponownie solą i pieprzem i gotować aż nadmiar płynu odparuje. Można lekko zaciągnąć mąką. Tak powstałym sosem zalać mięso i zapiec na rumiano w piekarniku przez 30-40 minut grzanie góra-dół w 200*C aż mięso będzie całkowicie miękkie. W razie konieczności przedłużyć czas pieczenia.