Składniki :

  • 1 pierś z kurczaka pokrojona na długie paski o szerokości około 4cm
  • słoik suszonych pomidorów
  • 4 bułki kajzerki ususzone lub bardzo grubo zmielona bułka tarta
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oliwy po suszonych pomidorach
  • sól, pieprz, suszony czosnek do smaku, czerwona słodka i ostra papryka, curry

Wykonanie :

Mięso natrzeć dokładnie przyprawami, ponabijać wzdłuż na patyczki do szaszłyków i odstawić na bok. Suszone pomidory zmiksować razem z jogurtem i oliwą aż powstanie panierka podobna konsystencją do kruszonki. Mięso obtaczać w rozbełtanych jajkach a następnie grubo obtaczać w przygotowanej panierce. Piec na papierze do pieczenia w piekarniku w 200*C przez 15-20 minut na rumiano. Podawać do sałatek lub jako danie główne do smażonego ryżu z warzywami lub cebulą.