Składniki :
- 10 pałek z kurczaka
- 4 torebki ryżu jaśminowego
- 2 puszki rozdrobnionych pomidorów (jedna puszka z czosnkiem a druga z ziołami lub chili wedle uznania)
- 1l soku pomidorowego z chili
- 2 szklanki wody lub domowego rosołu
- 4 ząbki czosnku
- sól,pieprz,przyprawa do dań włoskich,do kurczaka,curry,papryka ostra,słodka i wędzona
- 1 cukinia
- oliwa z chili
- olej
- 1 opakowanie mrożonych mini marchewek
Wykonanie :
Mięso przyprawić solą,pieprzem,curry,paprykami,przyprawą do kurczaka, dokładnie wymieszać i obsmażyć na mocno rumiano z każdej strony na oliwie z olejem. Na tłuszczu po smażeniu mięsa usmażyć cukinię pokrojoną w plasterki każdy po 1cm grubości przyprawione solą,pieprzem i przyprawą włoską. W garnku zagotować sok pomidorowy,dodać puszki rozdrobnionych pomidorów i wodę/rosół. Dodać posiekany czosnek, trochę posolić i gotować 10 minut. Ryż wsypać do miski, zalać gorącym pomidorowym sosem, dodać marchewki i usmażone cukinie i całość dokładnie wymieszać. Do naczynia żaroodpornego wlać ryż, a następnie zatopić w nim wcześniej podsmażone kurczaki. Piec pod przykryciem w 180*C tak długo, aż mięso i ryż będą miękkie. Zaglądać w trakcie pieczenia, ewentualnie w razie potrzeby podlewać płyny gdyby okazało się,że jest ich za mało i mieszać od spodu.