Składniki :
- 8 pałek z kurczaka (lub więcej w zależności od ilości planowanych porcji)
- 2 szklanki kurek
- 1 szklanka prawdziwków
- 15 małych cebulek
- 2 szklanki różowego wytrawnego wina
- woda do podlewania
- mąka do zagęszczenia
- oliwa z chili kilka łyżek
- sól, pieprz, cząber, papryka słodka
- czubata łyżka masła
- olej
Wykonanie :
Mięso przyprawić z każdej strony a następnie na rozgrzanym oleju z oliwą obsmażyć je z obu stron na mocno złoto. Zdjąć mięso, dodać nieco oliwy i masło i usmażyć z solą i pieprzem kurki i prawdziwki z cebulkami. Dodać ponownie mięso, podlać winem, ewentualnie jeśli płynu będzie mało dodać szklankę wody i dusić całość pod przykryciem 40 minut. Po tym czasie przyprawić sos, zagotować, zagęścić mąką i można dodać odrobinę śmietany. Podawać z ziemniakami.