Składniki :
- 4 udka z kurczaka
Przyprawy do udek :
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- sól, pieprz
Sos słodko – kwaśny :
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki cukru
- pół szklanki octu sherry
- sok z 3 pomarańczy
- sok z 1 cytryny
- sok z pieczenia udek
- łyżka masła
- sól, pieprz
- mąka do lekkiego zagęszczenia sosu
Wykonanie :
W pierwszej kolejności należy przyprawić udka a następnie upiec na rumiano w piekarniku w 180*C. Mięso wyjąć i odłożyć na bok a soki z pieczenia zlać do rondelka, dodać składniki na sos i gotować na małym ogniu często mieszając. Po paru minutach sprawdzić smak, doprawić [sos powinien mieć równowagę smaków – być równomiernie słodko-kwaśny] i lekko zagęścić mąką. Podawać udka polane sosem razem z ryżem.