Składniki :

  • 4 udka z kurczaka

Przyprawy do udek :

  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • sól, pieprz

Sos słodko – kwaśny :

  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki cukru
  • pół szklanki octu sherry
  • sok z 3 pomarańczy
  • sok z 1 cytryny
  • sok z pieczenia udek
  • łyżka masła
  • sól, pieprz
  • mąka do lekkiego zagęszczenia sosu

Wykonanie :

W pierwszej kolejności należy przyprawić udka a następnie upiec na rumiano w piekarniku w 180*C. Mięso wyjąć i odłożyć na bok a soki z pieczenia zlać do rondelka, dodać składniki na sos i gotować na małym ogniu często mieszając. Po paru minutach sprawdzić smak, doprawić [sos powinien mieć równowagę smaków – być równomiernie słodko-kwaśny] i lekko zagęścić mąką. Podawać udka polane sosem razem z ryżem.