Składniki :

  • opakowanie średniej wielkości krewetek
  • opakowanie szpinaku świeżego lub mrożonego
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 cebula
  • łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy
  • pół szklanki białego wytrawnego wina lub różowego pół-słodkiego
  • sok z całej cytryny
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 1 papryczka chili
  • 10 małych pieczarek pokrojonych w bardzo grube plasterki
  • 3 łyżki mascarpone
  • 1 szklanka rosołu do sosu
  • 4 szklanki rosołu do przygotowania kuskusu
  • sól, pieprz, przyprawa ”ormiańska basturma”, przyprawa turecka
  • mąka do zagęszczenia sosu

Wykonanie :

W pierwszej kolejności przygotować kuskus według przepisu na opakowaniu używając do tego rosołu zamiast wody. Na maśle z oliwą z dodatkiem soli i pieprzu, posiekanym czosnkiem i sokiem z cytryny usmażyć krewetki uważając by ich nie przeciągnąć by nie były gumowe. Krewetki zdjąć z patelni a następnie zalać patelnię po smażeniu szklanką rosołu i winem, dodać mascarpone, przyprawy, posiekane chili, posiekaną natkę, wcześniej usmażone pieczarki z posiekaną cebulką na maśle, dodać szpinak i dusić sos 15 minut. Po tym czasie sprawdzić smak sosu, doprawić i zagęścić mąką. Do gotowego sosu dodać wcześniej wyjęte z patelni krewetki i dokładnie wymieszać. Podawać z przygotowanym w rosole kuskusem.