Składniki :
- opakowanie średniej wielkości krewetek
- opakowanie szpinaku świeżego lub mrożonego
- 6 ząbków czosnku
- 1 cebula
- łyżka masła
- 2 łyżki oliwy
- pół szklanki białego wytrawnego wina lub różowego pół-słodkiego
- sok z całej cytryny
- pół pęczka natki pietruszki
- 1 papryczka chili
- 10 małych pieczarek pokrojonych w bardzo grube plasterki
- 3 łyżki mascarpone
- 1 szklanka rosołu do sosu
- 4 szklanki rosołu do przygotowania kuskusu
- sól, pieprz, przyprawa ”ormiańska basturma”, przyprawa turecka
- mąka do zagęszczenia sosu
Wykonanie :
W pierwszej kolejności przygotować kuskus według przepisu na opakowaniu używając do tego rosołu zamiast wody. Na maśle z oliwą z dodatkiem soli i pieprzu, posiekanym czosnkiem i sokiem z cytryny usmażyć krewetki uważając by ich nie przeciągnąć by nie były gumowe. Krewetki zdjąć z patelni a następnie zalać patelnię po smażeniu szklanką rosołu i winem, dodać mascarpone, przyprawy, posiekane chili, posiekaną natkę, wcześniej usmażone pieczarki z posiekaną cebulką na maśle, dodać szpinak i dusić sos 15 minut. Po tym czasie sprawdzić smak sosu, doprawić i zagęścić mąką. Do gotowego sosu dodać wcześniej wyjęte z patelni krewetki i dokładnie wymieszać. Podawać z przygotowanym w rosole kuskusem.