Składniki :

  • Na kuskus :
  • – 1 marchewka
  • – 1 pietruszka (korzeń)
  • – 1/2 pora
  • – 1/2 cukinii
  • – 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • – 200 ml bulionu warzywnego (knorr)
  • – 200 g kuskusu
  • – sól, pieprz
  • – 2 łyżki zimnego masła
  • Na wstążki warzywne :
  • – 2 marchewki
  • – 1 mały baklażan
  • – 1 cukinia
  • – 3 łyżki oliwy z oliwek
  • – sól, pieprz
  • – trybula do przybrania – 4 łodygi

Wykonanie :

Marchew i pietruszkę pokroić w kostkę. Pora pociąć w krążki. Cukinię pokroić w drobne kawałki. Na rozgrzanym oleju dusić warzywa około 3 minuty. Podlać wszystko bulionem i po 2 minutach dodać kuskus. Przyprawić i gotować pod przykryciem na małym ogniu do 15 minut. Zimne masło pokroić w kawałki i dodać do kuskusu. Przeznaczone na wstążki warzywa pociąć na długie i cienkie wstążki obieraczką do warzyw lub krajaczką do sera. Na oleju obsmażać wstążki 6 minut. Przyprawić do smaku. Trubulę umyć i obskubać listki. Na talerzach ułożyć wstążki warzywne, kuskus wcisnąć i ugnieść w małych miseczkach po czym odwrócić i wyjąć jak babkę z piasku z foremki ;) prosto na wstążki warzywne. Przybrać listkami trybuli. Do potrawy pasuje sos pomidorowy.