Składniki :
- 1 mała marchewka utarta na tarce
- 1 mała pietruszka utarta na tarce
- 1 mały seler w całości
- mały kawałek mięsistego boczku
- mały kawałek kiełbasy dobrej jakości
- 3 szklanki kiszonej kapusty drobno posiekanej
- 3 szklanki soku z kiszonej kapusty
- majeranek, cząber, sól, pieprz, liście laurowe, ziela angielskie
- opakowanie łazanek
- masło
Wykonanie :
Na patelni wysmażyć na skwarki pokrojony w kosteczkę boczek i kiełbasę.
Do garnka z wodą dodać utarte warzywa i selera przekrojonego na pół, usmażony boczek z kiełbasą i wszystkie przyprawy.
Gotować do całkowitej miękkości selera.
Dodać posiekaną kapustę [wcześniej porządnie wymoczoną] i sok z kapusty [najpierw jedną szklankę by sprawdzić czy zupa nie jest już zbyt kwaśna i ewentualnie dolewać stopniowo wedle uznania – ja lubię kwaśną więc daję 3 szklanki], łyżkę masła i całość gotować na małym ogniu aż kapusta będzie gotowa.
Ugotować łazanki zgodnie z przepisem na opakowaniu i podawać z kwaśnicą.