Składniki :

  • 1 mała marchewka utarta na tarce
  • 1 mała pietruszka utarta na tarce
  • 1 mały seler w całości
  • mały kawałek mięsistego boczku
  • mały kawałek kiełbasy dobrej jakości
  • 3 szklanki kiszonej kapusty drobno posiekanej
  • 3 szklanki soku z kiszonej kapusty
  • majeranek, cząber, sól, pieprz, liście laurowe, ziela angielskie
  • opakowanie łazanek
  • masło

Wykonanie :

Na patelni wysmażyć na skwarki pokrojony w kosteczkę boczek i kiełbasę.
Do garnka z wodą dodać utarte warzywa i selera przekrojonego na pół, usmażony boczek z kiełbasą i wszystkie przyprawy.
Gotować do całkowitej miękkości selera.
Dodać posiekaną kapustę [wcześniej porządnie wymoczoną] i sok z kapusty [najpierw jedną szklankę by sprawdzić czy zupa nie jest już zbyt kwaśna i ewentualnie dolewać stopniowo wedle uznania – ja lubię kwaśną więc daję 3 szklanki], łyżkę masła i całość gotować na małym ogniu aż kapusta będzie gotowa.
Ugotować łazanki zgodnie z przepisem na opakowaniu i podawać z kwaśnicą.