Składniki :
- opakowanie średniej wielkości krewetek
- 10 paluszków surimi
- 3 duże pomidory
- 1 małe chili
- 1 łyżeczka pasty miso
- 1 łyżeczka pasty zielone curry
- łyżka sosu rybnego
- 3 łyżki sosu ostrygowego
- sok z połowy cytryny
- łyżka masła
- łyżka ostrej oliwy
- szczypiorek
- 4 łyżeczki cukru (mniej lub więcej – wedle własnego smaku)
- makaron spaghetti
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 1 czerwona papryka
Wykonanie :
Pomidory zmiksować w blenderze razem z pastami, czosnkiem,szczyptą soli, sokiem cytrynowym, łyżką oliwy i zagotować. Na maśle z oliwą usmażyć posiekaną w paski paprykę. Dodać do papryki sos i gotować 5 minut. Doprawić sosami, cukrem i dodać krewetki i pokrojone na większe kawałki surimi. Zamieszać całość, zmniejszyć ogień i dodać połamane spaghetti (lub całe – wedle uznania). Dusić na małym ogniu pod przykryciem co jakiś czas mieszając aż makaron będzie miękki.