Składniki :

  • opakowanie średniej wielkości krewetek
  • 10 paluszków surimi
  • 3 duże pomidory
  • 1 małe chili
  • 1 łyżeczka pasty miso
  • 1 łyżeczka pasty zielone curry
  • łyżka sosu rybnego
  • 3 łyżki sosu ostrygowego
  • sok z połowy cytryny
  • łyżka masła
  • łyżka ostrej oliwy
  • szczypiorek
  • 4 łyżeczki cukru (mniej lub więcej – wedle własnego smaku)
  • makaron spaghetti
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 1 czerwona papryka

Wykonanie :

Pomidory zmiksować w blenderze razem z pastami, czosnkiem,szczyptą soli, sokiem cytrynowym, łyżką oliwy i zagotować. Na maśle z oliwą usmażyć posiekaną w paski paprykę. Dodać do papryki sos i gotować 5 minut. Doprawić sosami, cukrem i dodać krewetki i pokrojone na większe kawałki surimi. Zamieszać całość, zmniejszyć ogień i dodać połamane spaghetti (lub całe – wedle uznania). Dusić na małym ogniu pod przykryciem co jakiś czas mieszając aż makaron będzie miękki.