Składniki :

  • – opakowanie lazanii
  • – łyżka oliwy
  • – 10 dag tłustego boczku
  • – 20 dag chudej wołowiny bez kości
  • – 2 łyżki masła
  • – cebula
  • – marchewka
  • – 2 łodygi selera naciowego
  • – 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
  • – 1,5 szklanki bulionu wołowego
  • – 4 łyżki startego parmezanu
  • – 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • – sól, pieprz, szczypta cukru
  • – tłuszcz do naczynia żaroodpornego

Wykonanie :

Przygotować sos : marchewkę, cebulę i selera naciowego razem z wołowiną i boczkiem przepuścić przez maszynkę do mięsa. W rondlu stopić masło, dodać masę warzywno-mięsną i smażyć przez cały czas mieszając. Gdy sos stanie się ciemnozłoty, stopniowo dodawać koncentrat pomidorowy i bulion, doprawić solą i pieprzem i cukrem, przykryć i dusić około 1 godzinę na małym ogniu. Pod koniec dodać posiekaną natkę. Płaty lazanii ugotować al’ dente w dużej ilości wody z oliwą i solą. Na półmisku żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem układać płaty lazanii porcjami, każdą porcję polewając mięsnym sosem i posypując parmezanem. Zapiekankę wstawić do piekarnika na kilkanaście minut do zapieczenia i wchłonięcia przez płaty całego sosu.