Składniki :

  • opakowanie makaronu łazanki
  • kapusta kiszona [ilość wedle planowanych porcji]
  • duży kubek suszonych grzybów
  • pieczarki 0,5 kg
  • 1 biała cebula
  • sól, pieprz, kminek, liście laurowe, ziela angielskie, majeranek
  • masło
  • olej

Wykonanie :

Kapustę należy przepłukać by nie była zbyt kwaśna a następnie dość drobno pokroić.
Grzyby należy zalać wrzątkiem i odstawić na 20 minut do namoczenia po czym wyłowić [wodę z moczenia zachować] i posiekać na cienkie paseczki.
Cebulę posiekać drobno i usmażyć na maśle, dodać do niej posiekane grzyby i pokrojone w grube plasterki pieczarki.
Całość smażyć tak długo aż pieczarki puszczą wodę, woda odparuje a pieczarki się podsmażą i pociemnieją.
Do garnka włożyć posiekaną kapustę, dodać wszystkie przyprawy, cebulę z grzybami, wlać wodę z moczenia grzybów i dolać jeszcze jeden kubek wody.
Gotować kapustę do całkowitej miękkości często mieszając i kontrolując poziom wody.
Sprawdzić smak, ewentualnie jeszcze doprawić, dodać łyżkę masła.
Na koniec ugotować makaron i wymieszać jeszcze ciepły z ciepłą kapustą.