• opakowanie makaronu łazanki ugotowanego w osolonej wodzie
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, wędzona papryka
  • olej do smażenia
  • mała młoda kapusta poszatkowana w cienkie nitki
  • pół pęczka natki pietruszki
  • pęczek koperku
  • 2 pęczki świeżych szparagów a poza sezonem dwa słoiczki szparagów z wody
  • opcjonalnie 1 tarta marchewka i pietruszka

Wszystkie przygotowane warzywa usmażyć na rumiano na oleju z przyprawami [można podlewać wodą lub warzywnym wywarem w razie potrzeby]. Dodać posiekane zioła, obgotowane świeże szparagi lub szparagi z wody, razem smażyć uważając podczas mieszania by szparagi się nie rozpadły – szczególnie te słoikowe a następnie wymieszać z ugotowanymi łazankami. Na koniec ponownie sprawdzić smak, ewentualnie jeszcze doprawić do smaku i od razu podawać.