Składniki :
- opakowanie makaronu łazanki ugotowanego w osolonej wodzie
- 1 por
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, wędzona papryka
- olej do smażenia
- mała młoda kapusta poszatkowana w cienkie nitki
- pół pęczka natki pietruszki
- pęczek koperku
- 2 pęczki świeżych szparagów a poza sezonem dwa słoiczki szparagów z wody
- opcjonalnie 1 tarta marchewka i pietruszka
Wykonanie :
Wszystkie przygotowane warzywa usmażyć na rumiano na oleju z przyprawami [można podlewać wodą lub warzywnym wywarem w razie potrzeby]. Dodać posiekane zioła, obgotowane świeże szparagi lub szparagi z wody, razem smażyć uważając podczas mieszania by szparagi się nie rozpadły – szczególnie te słoikowe a następnie wymieszać z ugotowanymi łazankami. Na koniec ponownie sprawdzić smak, ewentualnie jeszcze doprawić do smaku i od razu podawać.