Składniki :

  • 2 kg pieczarek
  • duży kubek namoczonych suszonych grzybków
  • makaron łazanki
  • kapusta kiszona z marchewką
  • sól, pieprz, ziela angielskie, liście laurowe
  • czubata łyżka masła
  • 2 cebule
  • olej

Wykonanie :

Pieczarki pokroić na grube plastry i smażyć razem z posiekanymi drobno cebulami na maśle z olejem tak długo, aż pieczarki pociemnieją i znacznie się zmniejszą.
Dodać przyprawy, namoczone i posiekane grzyby razem z wodą z moczenia i posiekaną drobno kapustę kiszoną [wcześniej przepłukaną].
Całość zasmażyć przez kilka minut a następnie dusić pod przykryciem na średnim ogniu co jakiś czas mieszając i ewentualnie podlewając wodą.
Im dłużej robiona kapusta tym smaczniejsza dlatego nie należy się spieszyć.
Gdy kapusta osiągnie pożądany smak i miękkość [powinna się zrobić lekko mazista i się rozgotować] należy dodać ugotowane wcześniej łazanki i całość razem smażyć kilka minut.
Na koniec można jeszcze dodać trochę masła.