Składniki :

  • opakowanie łazanek
  • kubek namoczonych suszonych grzybów [wodę z moczenia należy zachować]
  • pół słoika suszonych pomidorów
  • 4 łyżki oliwy po suszonych pomidorach
  • 0,5 kg mięsa mielonego [najlepiej mieszane wołowe z wieprzowym]
  • 2 kg kiszonej kapusty
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe
  • 1 cebula
  • mały koncentrat pomidorowy [w takiej malutkiej puszce-łącznie 2 łyżki koncentratu]
  • 0,5 kg pieczarek
  • łyżka masła

Wykonanie :

Kapustę wymoczyć jeśli jest zbyt kwaśna a następnie drobno posiekać.
Pieczarki pokroić w plasterki i usmażyć razem z posiekaną drobno cebulą na części masła i części oliwy po suszonych pomidorach.
Podlać wodą po suszonych grzybach i dusić.
Namoczone grzyby pokroić w paseczki lub drobniej i dodać do pieczarek.
Suszone pomidory pokroić w kosteczkę i dodać do pieczarek.
Przyprawić solą, pieprzem i koncentratem.
Oddzielnie usmażyć mięso na reszcie oliwy i masła.
Dodać do grzybów.
Dusić całość kilka minut a następnie przełożyć do garnka i połączyć z kapustą.
Dodać ziela angielskie i liście laurowe i podlać wodą.
Dusić, często mieszając i ewentualnie podlewając wodą aż kapusta będzie miękka.
Na koniec sprawdzić smak, doprawić i podawać z łazankami.