Składniki :
- opakowanie łazanek
- kubek namoczonych suszonych grzybów [wodę z moczenia należy zachować]
- pół słoika suszonych pomidorów
- 4 łyżki oliwy po suszonych pomidorach
- 0,5 kg mięsa mielonego [najlepiej mieszane wołowe z wieprzowym]
- 2 kg kiszonej kapusty
- sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe
- 1 cebula
- mały koncentrat pomidorowy [w takiej malutkiej puszce-łącznie 2 łyżki koncentratu]
- 0,5 kg pieczarek
- łyżka masła
Wykonanie :
Kapustę wymoczyć jeśli jest zbyt kwaśna a następnie drobno posiekać.
Pieczarki pokroić w plasterki i usmażyć razem z posiekaną drobno cebulą na części masła i części oliwy po suszonych pomidorach.
Podlać wodą po suszonych grzybach i dusić.
Namoczone grzyby pokroić w paseczki lub drobniej i dodać do pieczarek.
Suszone pomidory pokroić w kosteczkę i dodać do pieczarek.
Przyprawić solą, pieprzem i koncentratem.
Oddzielnie usmażyć mięso na reszcie oliwy i masła.
Dodać do grzybów.
Dusić całość kilka minut a następnie przełożyć do garnka i połączyć z kapustą.
Dodać ziela angielskie i liście laurowe i podlać wodą.
Dusić, często mieszając i ewentualnie podlewając wodą aż kapusta będzie miękka.
Na koniec sprawdzić smak, doprawić i podawać z łazankami.