Składniki :
- – 200 g sera feta
- – 1 zielony ogórek
- – 3 średnie pomidory
- – 1 średnia cebula
- – 1 mała główka ulubionej sałaty
- – 1 czerwona papryka
- – 12 czarnych oliwek
- – 5 łyżek oliwy
- – sok z połowy cytryny
- – 1 ząbek czosnku
- – sól, pieprz, zioła do sałatki np oregano
- – kilka kromek chlebka żytniego na grzanki
Wykonanie :
Sałatę porwać na drobniejsze kawałki i wrzucić do salaterki przeznaczonej na sałatkę. Obrany ogórek (można zostawić w skórce) wypestkować i pokroić w 8-semki. Paprykę pokroić w cienkie paseczki, cebulę w piórka. Dodać do porwanej sałaty pokrojone warzywa i oliwki i ser feta (pokrojony w kostkę). Z 4 łyżek oliwy, przeciśniętego czosnku, soku cytrynowego i przypraw zrobić sos. Polać nim sałatkę i wymieszać dokładnie. Resztą oliwy wysmarować kromki chlebka i zapiekać przez 10 minut w piekarniku w 200*C.