Składniki :

  • – 200 g sera feta
  • – 1 zielony ogórek
  • – 3 średnie pomidory
  • – 1 średnia cebula
  • – 1 mała główka ulubionej sałaty
  • – 1 czerwona papryka
  • – 12 czarnych oliwek
  • – 5 łyżek oliwy
  • – sok z połowy cytryny
  • – 1 ząbek czosnku
  • – sól, pieprz, zioła do sałatki np oregano
  • – kilka kromek chlebka żytniego na grzanki

Wykonanie :

Sałatę porwać na drobniejsze kawałki i wrzucić do salaterki przeznaczonej na sałatkę. Obrany ogórek (można zostawić w skórce) wypestkować i pokroić w 8-semki. Paprykę pokroić w cienkie paseczki, cebulę w piórka. Dodać do porwanej sałaty pokrojone warzywa i oliwki i ser feta (pokrojony w kostkę). Z 4 łyżek oliwy, przeciśniętego czosnku, soku cytrynowego i przypraw zrobić sos. Polać nim sałatkę i wymieszać dokładnie. Resztą oliwy wysmarować kromki chlebka i zapiekać przez 10 minut w piekarniku w 200*C.