Składniki :
- -> 2 marchewki
- -> 3 pomidory
- -> 4 cebulki dymki razem ze szczypiorkiem
- -> 1 duży zielony ogórek wąż
- -> 20 dag zielonej fasolki szparagowej
- -> 25 dag kiełków fasoli, rzodkiewki lub soi (do wyboru)
- -> 1 czubata łyżka keczupu pikantnego
- -> 150-200 ml jogurtu naturalnego
- -> 2 łyżki kwaśnej śmietany
- -> sól, pieprz kolorowy
- -> sałata masłowa do przybrania
Wykonanie :
Marchewkę i fasolkę ugotować na parze. Marchewkę pokroić w plasterki a fasolkę podzielić na równe kawałki. Cebulę, ogórka i pomidory posiekać na podobnej wielkości kawałki. Szczypiorek posiekać drobno. Jogurt wymieszać ze śmietaną, keczupem i przyprawić do smaku. Liście sałaty ułożyć w pucharkach na dnie, na sałacie ułożyć warzywa, całość polać sosem i na wierzchu ułożyć kiełki.