Składniki :

  • -> 2 marchewki
  • -> 3 pomidory
  • -> 4 cebulki dymki razem ze szczypiorkiem
  • -> 1 duży zielony ogórek wąż
  • -> 20 dag zielonej fasolki szparagowej
  • -> 25 dag kiełków fasoli, rzodkiewki lub soi (do wyboru)
  • -> 1 czubata łyżka keczupu pikantnego
  • -> 150-200 ml jogurtu naturalnego
  • -> 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • -> sól, pieprz kolorowy
  • -> sałata masłowa do przybrania

Wykonanie :

Marchewkę i fasolkę ugotować na parze. Marchewkę pokroić w plasterki a fasolkę podzielić na równe kawałki. Cebulę, ogórka i pomidory posiekać na podobnej wielkości kawałki. Szczypiorek posiekać drobno. Jogurt wymieszać ze śmietaną, keczupem i przyprawić do smaku. Liście sałaty ułożyć w pucharkach na dnie, na sałacie ułożyć warzywa, całość polać sosem i na wierzchu ułożyć kiełki.