Składniki :

  • 1 duża marchewka
  • bagietka na grzanki
  • młoda kapusta pekińska [powinna być zielona, nie biała]
  • ogórek wąż
  • ser feta
  • natka pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • jogurt naturalny
  • sól, pieprz
  • 1 pomidor
  • łyżka oliwy z oliwek
  • masło do grzanek

Wykonanie :

Na początku należy przecisnąć czosnek, dodać oliwę, przyprawy, sporo jogurtu i posiekaną natkę pietruszki i całość zmiksować na gładką emulsję i odstawić do przegryzienia się.
Bagietkę pokroić w średniej wielkości kostkę i smażyć na maśle na rumiano.
Odstawić do ostygnięcia.
Sałatę pokroić na mniejsze kawałki, ogórka, pomidora i marchewkę pokroić w kostkę.
Układać warstwowo na talerzach kapustę, pomidora, ogórka, marchewkę, pokruszony lub pokrojony ser feta, grzanki i całość polewać sosem.
20155071715102015507171505