Składniki :
- 1 duża marchewka
- bagietka na grzanki
- młoda kapusta pekińska [powinna być zielona, nie biała]
- ogórek wąż
- ser feta
- natka pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- jogurt naturalny
- sól, pieprz
- 1 pomidor
- łyżka oliwy z oliwek
- masło do grzanek
Wykonanie :
Na początku należy przecisnąć czosnek, dodać oliwę, przyprawy, sporo jogurtu i posiekaną natkę pietruszki i całość zmiksować na gładką emulsję i odstawić do przegryzienia się.
Bagietkę pokroić w średniej wielkości kostkę i smażyć na maśle na rumiano.
Odstawić do ostygnięcia.
Sałatę pokroić na mniejsze kawałki, ogórka, pomidora i marchewkę pokroić w kostkę.
Układać warstwowo na talerzach kapustę, pomidora, ogórka, marchewkę, pokruszony lub pokrojony ser feta, grzanki i całość polewać sosem.