Składniki :

  • 4 pomidory
  • oliwa z oliwek
  • masło
  • czerwona cebula
  • łodyga selera naciowego
  • 3 ząbki czosnku
  • por [biała część i kawałek zielonej]
  • 2 cukinie średniej wielkości
  • 1,5 – 2l bulionu drobiowo-warzywnego lub sam warzywny
  • makaron muszelki
  • łyżka przecieru pomidorowego
  • groszek zielony mrożony lub z puszki
  • tarty parmezan
  • sól, pieprz

Wykonanie :
Wszystkie warzywa [pomidory obrać ze skóry][oprócz groszku] pokroić dość drobno i razem smażyć na oliwie z masłem na rumiano.
Warzywa przełożyć do garnka z bulionem, całość doprawić do smaku solą i pieprzem i gotować 20 minut na małym ogniu.
Dodać groszek, przecier pomidorowy [można dodać więcej niż jedną łyżkę] i gotować 10 minut.
Następnie do gotowej i dobrze doprawionej zupy dodać makaron i gotować tak długo aż muszelki będą miękkie.
Do zupy można też dodać brokuły lub białą kapustę.