Składniki :
- 4 pomidory
- oliwa z oliwek
- masło
- czerwona cebula
- łodyga selera naciowego
- 3 ząbki czosnku
- por [biała część i kawałek zielonej]
- 2 cukinie średniej wielkości
- 1,5 – 2l bulionu drobiowo-warzywnego lub sam warzywny
- makaron muszelki
- łyżka przecieru pomidorowego
- groszek zielony mrożony lub z puszki
- tarty parmezan
- sól, pieprz
Wykonanie :
Wszystkie warzywa [pomidory obrać ze skóry][oprócz groszku] pokroić dość drobno i razem smażyć na oliwie z masłem na rumiano.
Warzywa przełożyć do garnka z bulionem, całość doprawić do smaku solą i pieprzem i gotować 20 minut na małym ogniu.
Dodać groszek, przecier pomidorowy [można dodać więcej niż jedną łyżkę] i gotować 10 minut.
Następnie do gotowej i dobrze doprawionej zupy dodać makaron i gotować tak długo aż muszelki będą miękkie.
Do zupy można też dodać brokuły lub białą kapustę.