Składniki :

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 50 dag mrożonego szpinaku
  • 3 szklanki bulionu drobiowego z 4 kostek drobiowych-2 drobiowych i 2 warzywnych
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • puszka ciecierzycy
  • 3 pomidory
  • oliwa z oliwek
  • łyżka soku cytrynowego
  • sól,pieprz

Wykonanie :
Czosnek i cebulę posiekać drobniutko i zeszklić na oliwie. Dodać szpinak i nieco go odparować. Ciecierzycę odsączyć i dodać do szpinaku. Wlać gorący bulion. Gotować całość 20 minut na wolnym ogniu pod przykryciem. Pomidory obrać ze skóry i pokroić w średniej wielkości kostkę. Można usunąć pestki ale nie jest to konieczne. Piersi kurczaka pokroić w cieniutkie paseczki i usmażyć na oliwie,przyprawiając jednocześnie do smaku. Włożyć do zupy pod koniec jej gotowania. Dodać pomidory i zakwasić zupę sokiem cytrynowym. Na koniec przyprawić zupę do smaku.
Zupa świetnie też smakuje z jajkiem na twardo.