Składniki :
- duża biała kapusta
- 3 kubki białego ryżu
- 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
- 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
- pół szklanki pikantnego keczupu [z jak najmniejszą ilością octu w składzie]
- karton soku pomidorowego pikantnego
- 4 liście laurowe, 4 ziela angielskie, sól, pieprz, jarzynka z suszonymi warzywami [naturalna- nie wegeta]
- pęczek lubczyku [bulion]
- 3 jajka
Wykonanie :
Ryż ugotować w wodzie z dodatkiem jarzynki zamiast soli.
Odstawić do ostygnięcia.
Wymieszać z mięsem, jajkami, solą, pieprzem na gładką masę.
W garnku zagotować karton soku pomidorowego z koncentratem, liśćmi laurowymi, zielami angielskimi, solą, pieprzem, keczupem i posiekanym lubczykiem.
Gotować na małym ogniu jak najdłużej.
Sos pomidorowy powinien być bardziej rzadki niż gęsty.
Z kapusty wyciąć bardzo głęboko i szeroko głąb po czym gotować dziurą po głąbie do dołu w osolonej wodzie pod przykryciem aż kapusta zmieni kolor i zmięknie.
Odwrócić kapustę dziurą do góry i ponownie gotować aż zmieni kolor i widocznie zmięknie.
Stopniowo [bez wyjmowania kapusty z garnka] ściągać liście [powinny bardzo łatwo odchodzić] i odkładać do stygnięcia.
Po lekkim ostudzeniu i wycięciu grubych zrostów na liściach [po długim gotowaniu nie jest to konieczne] faszerować liście masą ryżowo-mięsną, ciasno zawijać i układać w garnku bardzo ściśle by podczas gotowania gołąbki się nie zaczęły rozwijać.
Gdy wszystkie gołąbki będą ułożone zalać całość sosem pomidorowym [upewnić się,że sos doszedł do dna garnka potrząsając nim] i gotować na małym ogniu tak długo, aż liście zmiękną całkowicie a farsz straci surowość.