Składniki :
- -> 1 kg filetów z ryby o zwartym mięsie
- -> kilka krewetek tygrysich (mrożonka będzie w sam raz)
- -> puszka rozdrobnionych pomidorów
- -> 2 kostki rosołowe warzywne
- -> 2 szklanki wytrawnego białego wina
- -> pęczek natki pietruszki
- -> oliwa z oliwek
- -> 4 ząbki czosnku
- -> pieprz, sól, pieprz cayenne, słodka papryka
Wykonanie :
Do garnka w którym będzie robiona zupa nalać oliwę, podgrzać ją i układać na niej filety przyprawionych solą, pieprzem, pieprzem cayenne i papryką ryb – saute. Gry filety zaczną się podsmażać, przewrócić je, obsmażyć z drugiej strony, następnie podlać winem, dodać pomidory i dusić 20 minut pod przykryciem. następnie dolać wody(tyle ile planujemy ugotować zupy ale nie mniej niż 5 szklanek), dodać kostki warzywne, przyprawić ponownie, dodać podsmażony na oliwie czosnek, krewetki i całość ponownie dusić aż krewetki będą gotowe. Zupę posmakować, przyprawić do ostrości i słoności wedle potrzeby i na koniec dodać drobno posiekaną natkę pietruszki.