Składniki :
- 1 duża biała cebula usmażona na oliwie
- 0,5 kg mielonej jagnięciny
- 2 łyżeczki kurkumy
- 2 łyżeczki kuminu
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka harissy
- 1 łyżka oliwy z chili
- sól, pieprz
Sos jogurtowy :
- jogurt naturalny
- sok z całej cytryny
- sól, pieprz, płaska łyżeczka cukru
- świeża kolendra
Wykonanie :
Do mięsa dodać usmażoną cebulę razem z oliwą ze smażenia, dodać przyprawy, harissę, oliwę i całość bardzo dokładnie wymieszać. Formować mięsne rulony i smażyć na grillu, na grillu elektrycznym lub w głębokim tłuszczu. Składniki sosu połączyć ze sobą i schłodzić na godzinę przed podaniem. Kebaby podawać w tortillach z sałatkami.