Składniki :

  • 1 duża biała cebula usmażona na oliwie
  • 0,5 kg mielonej jagnięciny
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżeczki kuminu
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka harissy
  • 1 łyżka oliwy z chili
  • sól, pieprz

Sos jogurtowy :

  • jogurt naturalny
  • sok z całej cytryny
  • sól, pieprz, płaska łyżeczka cukru
  • świeża kolendra

Wykonanie :

Do mięsa dodać usmażoną cebulę razem z oliwą ze smażenia, dodać przyprawy, harissę, oliwę i całość bardzo dokładnie wymieszać. Formować mięsne rulony i smażyć na grillu, na grillu elektrycznym lub w głębokim tłuszczu. Składniki sosu połączyć ze sobą i schłodzić na godzinę przed podaniem. Kebaby podawać w tortillach z sałatkami.