Składniki :
- -> duży kupek suszonych grzybków (zalany wrzątkiem i przykryty talerzykiem,odstawiony na 30 minut.)
- -> łopatka wieprzowa pokrojona na średniej grubości paski (ala strogonow)
- -> 4 duże cebule pokrojone w grubą kostkę i usmażone na maśle
- -> kostka rosołowa mięsna (wrzucona do wody z grzybkami)
- -> sól,pieprz,przyprawa do gyrosa,gulaszu, czerwona słodka papryka,curry (do ziemniaków)
- -> ziemniaki
Wykonanie :
Do usmażonej cebuli dodać wcześniej przyprawione mięso i smażyć na rumiano na dużym ogniu ciągle mieszając. Zmniejszyć ogień i dodać wodę i grzybki. Gotować na średnim ogniu pod przykryciem 30 minut. Zmniejszyć ogień,zdjąć pokrywkę i redukować sos aż zgęstnieje i nabierze intensywnego smaku. Ewentualnie posmakować i doprawić wedle uznania. Ziemniaki ugotować i podawać z mięsnym sosem.
nie koniecznie ;p ale to w końcu domowe, zwykłe gotowanie więc nie ma się co wczuwać w ozdabianie i układanie wszystkiego pod linijkę jak w restauracji z 3 gwiazdkami bo i po co? smak najważniejszy ;)
strasznie uswiniony talerz, to zamierzone?