Składniki :

  • -> duży kupek suszonych grzybków (zalany wrzątkiem i przykryty talerzykiem,odstawiony na 30 minut.)
  • -> łopatka wieprzowa pokrojona na średniej grubości paski (ala strogonow)
  • -> 4 duże cebule pokrojone w grubą kostkę i usmażone na maśle
  • -> kostka rosołowa mięsna (wrzucona do wody z grzybkami)
  • -> sól,pieprz,przyprawa do gyrosa,gulaszu, czerwona słodka papryka,curry (do ziemniaków)
  • -> ziemniaki

Wykonanie :

Do usmażonej cebuli dodać wcześniej przyprawione mięso i smażyć na rumiano na dużym ogniu ciągle mieszając. Zmniejszyć ogień i dodać wodę i grzybki. Gotować na średnim ogniu pod przykryciem 30 minut. Zmniejszyć ogień,zdjąć pokrywkę i redukować sos aż zgęstnieje i nabierze intensywnego smaku. Ewentualnie posmakować i doprawić wedle uznania. Ziemniaki ugotować i podawać z mięsnym sosem.