Składniki :
- 2 grube kawałki łososia bez ości
- 10 młodych ziemniaków pokrojonych na połówki
- szklanka białego wytrawnego wina
- szklanka bulionu drobiowego
- szklanka śmietanki 30%
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki koperku
- 2 łyżki natki pietruszki
- sok z połowy cytryny
Wykonanie :
Na początku należy przygotować ziemniaki w sosie : Na jednej łyżce masła podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek, dodać pokrojone na połówki ziemniaki i smażyć razem cały czas mieszając by czosnek się nie spalił przez około 5 minut. Następnie dodać wino, bulion i śmietankę, przyprawić solą i pieprzem, dodać zieleninę i dusić całość tak długo aż ziemniaki będą całkowicie miękkie. Na drugiej patelni rozgrzać masło i ułożyć rybę. Doprawić solą i pieprzem i sokiem cytrynowym i smażyć aż mięso będzie gotowe. Następnie dodać całość z patelni do sosu z ziemniakami i chwilę razem dusić delikatnie polewając sosem rybę.