Składniki :

  • 2 grube kawałki łososia bez ości
  • 10 młodych ziemniaków pokrojonych na połówki
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • szklanka bulionu drobiowego
  • szklanka śmietanki 30%
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki koperku
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • sok z połowy cytryny

Wykonanie :

Na początku należy przygotować ziemniaki w sosie : Na jednej łyżce masła podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek, dodać pokrojone na połówki ziemniaki i smażyć razem cały czas mieszając by czosnek się nie spalił przez około 5 minut. Następnie dodać wino, bulion i śmietankę, przyprawić solą i pieprzem, dodać zieleninę i dusić całość tak długo aż ziemniaki będą całkowicie miękkie. Na drugiej patelni rozgrzać masło i ułożyć rybę. Doprawić solą i pieprzem i sokiem cytrynowym i smażyć aż mięso będzie gotowe. Następnie dodać całość z patelni do sosu z ziemniakami i chwilę razem dusić delikatnie polewając sosem rybę.