Składniki :

  • 2 opakowania łososia wędzonego
  • opakowanie średniej wielkości krewetek
  • 3 szklanki pomidorków koktajlowych
  • 1 czerwona cebula
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 1 szklanka rosołu drobiowego
  • 1 cytryna
  • 2 ząbki czosnku
  • opakowanie makaronu penne
  • sól, pieprz
  • pęczek natki pietruszki
  • mąka do zagęszczenia sosu
  • pół pęczka koperku
  • łyżka masła
  • 1 szklanka zielonej fasolki ugotowanej w osolonej wodzie

Wykonanie :

Na początku należy na maśle podsmażyć posiekaną cebulę, dodać posiekany czosnek a po chwili dodać pomidorki i smażyć całość kilka minut. Następnie dodać krewetki i pokrojonego na mniejsze kawałki łososia. Po minucie smażenia dodać przyprawy i sok cytrynowy, chwilę mieszać i dodać fasolkę, wino, rosół, posiekaną natkę i koperek i dusić całość na wolnym ogniu 2 minuty. Sprawdzić smak, doprawić do smaku i zagęścić sos mąką. Sos zagotować krótko i dodać wcześniej ugotowany w osolonej wodzie makaron. Dokładnie całość wymieszać i od razu podawać.