Składniki :
- 2 opakowania łososia wędzonego
- opakowanie średniej wielkości krewetek
- 3 szklanki pomidorków koktajlowych
- 1 czerwona cebula
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- 1 szklanka rosołu drobiowego
- 1 cytryna
- 2 ząbki czosnku
- opakowanie makaronu penne
- sól, pieprz
- pęczek natki pietruszki
- mąka do zagęszczenia sosu
- pół pęczka koperku
- łyżka masła
- 1 szklanka zielonej fasolki ugotowanej w osolonej wodzie
Wykonanie :
Na początku należy na maśle podsmażyć posiekaną cebulę, dodać posiekany czosnek a po chwili dodać pomidorki i smażyć całość kilka minut. Następnie dodać krewetki i pokrojonego na mniejsze kawałki łososia. Po minucie smażenia dodać przyprawy i sok cytrynowy, chwilę mieszać i dodać fasolkę, wino, rosół, posiekaną natkę i koperek i dusić całość na wolnym ogniu 2 minuty. Sprawdzić smak, doprawić do smaku i zagęścić sos mąką. Sos zagotować krótko i dodać wcześniej ugotowany w osolonej wodzie makaron. Dokładnie całość wymieszać i od razu podawać.