Składniki :
- 2 filety z łososia
- 6 ziemniaków
- 3 marchewki
- 3 pietruszki
- sól, pieprz, przyprawa do bruschetty [świetnie się sprawdza do ziemniaków]
- łyżeczka oliwy
Sos maitre d^hotel :
- 6 przeciśniętych ząbków czosnku
- 2 szklanki dobrej jakości białego wytrawnego wina
- sól, pieprz
- 1 mała cebula
- mąka do zagęszczenia sosu [sos musi być mocno gęsty by nie spływał z ryby podczas pieczenia]
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- łyżka masła
- łyżeczka oleju
Wykonanie :
Warzywa pokroić w podobnej wielkości kawałki i wymieszać z oliwą i przyprawami. Wstawić do pieczenia w 200*C grzanie góra/dół pod przykryciem na około 1h – czas pieczenia zależy od wielkości kawałków warzyw – szczególnie ziemniaków.
W rondelku rozgrzać masło z odrobiną oleju i smażyć drobno posiekaną cebulkę. Gdy zacznie się rumienić dodać przeciśnięty czosnek i smażyć kilka chwil uważając by czosnek nie zaczął się przypalać. Następnie zalać cebulę z czosnkiem winem rozmieszanym z mąką, doprawić do smaku, dodać natkę i dusić na małym ogniu kilka minut.
Łososia przyprawić solą i pieprzem i odstawić na bok.
Upieczone warzywa wyjąć, ułożyć na nich łososia, zalać sosem i wstawić pod przykryciem do pieczenia na 20 minut w tej samej temperaturze.

