Składniki :

  • 1 kg wątróbki wieprzowej usmażonej, przyprawionej solą i pieprzem a następnie pokrojonej w drobne kawałki
  • 6 dużych cebul pokrojonych w cienkie piórka i usmażonych na maśle z dodatkiem soli na złoto-brązowo
  • 1 szklanka ryżu
  • 2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 2l bulionu drobiowego – najlepiej klasycznego rosołu z kury
  • 4 łyżki koperku
  • 4 łyżki natki pietruszki
  • sok z 1 cytryny
  • łyżka masła
  • łyżka dobrej gatunkowo oliwy
  • 4 łyżki mascarpone
  • 1 szklanka szpinaku usmażonego z dodatkiem kilku ząbków czosnku, solą, pieprzem na łyżeczce masła

Wykonanie :

Rosół zagotować, zmniejszyć grzanie do minimum, dodać wino, mascarpone, przygotowany wcześniej szpinak, cebulę, surowy ryż, sok z cytryny, masło, oliwę, posiekaną zieleninę i gotować na małym ogniu pod przykryciem co jakiś czas mieszając od dna aż ryż będzie gotowy. Sprawdzić smak, doprawić solą i pieprzem, dodać wcześniej przygotowaną wątróbkę i gotować na małym ogniu 10 minut co jakiś czas mieszając. Na koniec ponownie sprawdzić smak i ewentualnie doprawić a następnie podawać.