Składniki :

Majonez ziemniaczany – podstawowy :

  • 4 średnie lub 2 duże ugotowane obrane ziemniaki [w osolonej wodzie] z dodatkiem małej główki czosnku
  • 1 łyżka ostrej oliwy
  • 1 łyżka oliwy truflowej
  • 2 łyżeczki ostrej musztardy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz i mielone płatki chili do smaku
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty na świeżo do dodania na koniec

Dodatkowo :

  • natka pietruszki
  • szczypiorek
  • ogórki korniszony z chili pokrojone w kostkę
  • drobno posiekana cebulka
  • drobno posiekana czerwona papryka

Wykonanie :

Ziemniaki po ugotowaniu zagnieść na gładko z dodatkiem oliwy chili i truflowej, musztardy, soku z cytryny, przypraw i świeżym czosnkiem. By z klasycznego majonezu ziemniaczanego zrobić sos do dań z grilla wystarczy dodać dodatki typu natka, szczypiorek, korniszony i papryka. Dodatki można dowolnie zmieniać.