Składniki :
Majonez ziemniaczany – podstawowy :
- 4 średnie lub 2 duże ugotowane obrane ziemniaki [w osolonej wodzie] z dodatkiem małej główki czosnku
- 1 łyżka ostrej oliwy
- 1 łyżka oliwy truflowej
- 2 łyżeczki ostrej musztardy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz i mielone płatki chili do smaku
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty na świeżo do dodania na koniec
Dodatkowo :
- natka pietruszki
- szczypiorek
- ogórki korniszony z chili pokrojone w kostkę
- drobno posiekana cebulka
- drobno posiekana czerwona papryka
Wykonanie :
Ziemniaki po ugotowaniu zagnieść na gładko z dodatkiem oliwy chili i truflowej, musztardy, soku z cytryny, przypraw i świeżym czosnkiem. By z klasycznego majonezu ziemniaczanego zrobić sos do dań z grilla wystarczy dodać dodatki typu natka, szczypiorek, korniszony i papryka. Dodatki można dowolnie zmieniać.