Składniki :
- opakowanie makaronu jajecznego orientalnego
- kilka pęczków szczypiorku
- 10 plasterków wędzonego boczku
- 2 łyżeczki przyprawy curry, 1 łyżka sosu ostrygowego, 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżka sosu rybnego, 1 łyżeczka pasty krewetkowej [rozrobionej w odrobinie gorącej wody]
- 2 jajka
- łyżeczka oleju kokosowego
- sok z połowy cytryny
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie :
Na patelni wysmażyć posiekane plasterki boczku a następnie zdjąć boczek dobrze go cedząc z nadmiaru tłuszczu. Na pozostałym tłuszczu podgrzać wszystkie przyprawy z sosami i dokładnie je rozmieszać by nie było grudek. Następnie dodać roztrzepane oddzielnie białka, chwilę razem smażyć i dodać roztrzepane żółtka. Ponownie ściąć całość, dodać boczek, ugotowany w osolonej wodzie makaron, sok cytrynowy, olej kokosowy i posiekany szczypiorek. Całość podgrzewać razem na średnim ogniu często mieszając by całość dokładnie się połączyła. Sprawdzić smak i ewentualnie jeszcze doprawić jeśli to konieczne. Podawać od razu.