Składniki :

  • opakowanie makaronu farfalle
  • sok z 1,5 cytryny
  • bazylia do podania
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • szklanka śmietany 18%
  • łyżka masła
  • 1 mała cebula
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • puszka tuńczyka w kawałkach

Wykonanie :

Na maśle wysmażyć posiekaną cebulę, dodać tuńczyka, parmezan, śmietanę, przyprawy, zieleninę i sok cytrynowy. Dusić na małym ogniu kilka minut tak, by śmietana się nie zważyła. Sprawdzić smak, doprawić w razie konieczności i dodać wcześniej ugotowany makaron. Całość dokładnie wymieszać i dusić kilka chwil by makaron wciągnął część sosu. Można podawać z marynowanym pieprzem.