Składniki :
- makaron wstążki [fettuccine]
- kawałek chudego boczku wędzonego, surowego lub parzonego [mile widziane wszystkie trzy rodzaje dla urozmaicenia smaków sosu-może to być boczek już w plastrach]
- szklanka tartego sera pecorino
- 1 mała biała cebula
- pęczek natki pietruszki
- pęczek świeżej bazylii
- oliwa
- sól, pieprz
- 2 ząbki czosnku
- pół szklanki rosołu drobiowego
- łyżeczka soku cytrynowego
- łyżeczka kaparów
Wykonanie :
Na oliwie podsmażyć drobniutko posiekany boczek z cebulą i czosnkiem a następnie dodać przyprawy, posiekaną zieleninę, sok cytrynowy, kapary, rosół i utarty ser. Dusić całość na małym ogniu cały czas mieszając aż ser całkowicie się stopi i sos będzie gładki i aksamitny. Sprawdzić smak, ewentualnie doprawić i dodać ugotowany gorący makaron. Całość dokładnie wymieszać by makaron całkowicie pokrył się sosem.