Składniki :

  • makaron wstążki [fettuccine]
  • kawałek chudego boczku wędzonego, surowego lub parzonego [mile widziane wszystkie trzy rodzaje dla urozmaicenia smaków sosu-może to być boczek już w plastrach]
  • szklanka tartego sera pecorino
  • 1 mała biała cebula
  • pęczek natki pietruszki
  • pęczek świeżej bazylii
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • pół szklanki rosołu drobiowego
  • łyżeczka soku cytrynowego
  • łyżeczka kaparów

Wykonanie :

Na oliwie podsmażyć drobniutko posiekany boczek z cebulą i czosnkiem a następnie dodać przyprawy, posiekaną zieleninę, sok cytrynowy, kapary, rosół i utarty ser. Dusić całość na małym ogniu cały czas mieszając aż ser całkowicie się stopi i sos będzie gładki i aksamitny. Sprawdzić smak, ewentualnie doprawić i dodać ugotowany gorący makaron. Całość dokładnie wymieszać by makaron całkowicie pokrył się sosem.