Składniki :

  • 3 szklanki makaronu fregola [małe kuleczki]
  • mały kawałek chudego boczku pokrojonego drobno i wysmażonego na chrupiąco
  • 10 małych pieczarek pokrojonych w plasterki i usmażonych na maśle
  • 10 zielonych oliwek bardzo drobno posiekanych
  • 1 cebula posiekana drobno i wysmażona na maśle
  • ser pecorino do podania
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 3 szklanki rosołu drobiowego
  • natka pietruszki do podania
  • 5 ząbków czosnku
  • puszka pomidorów z ziołami i czosnkiem
  • mąka do zagęszczenia sosu
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Wykonanie :

Na patelni podgrzać tłuszcz po smażeniu boczku, dodać oliwę i podsmażyć pomidory z puszki, dodać oliwki, posiekany czosnek, po chwili dodać posiekaną natkę, wcześniej usmażoną cebulę i pieczarki, wysmażony boczek i dusić całość razem 10 minut. Następnie dodać wino i rosół [rosół można zastąpić wodą lub rosołem z kostki] i dusić pod przykryciem sos 15 minut. Następnie doprawić do smaku, zagęścić mąką na tyle na ile to konieczne i dodać ugotowany w osolonej wodzie makaron. Całość dusić razem kilka chwil i podawać posypane tartym serem pecorino.