Składniki :
- 3 szklanki makaronu fregola [małe kuleczki]
- mały kawałek chudego boczku pokrojonego drobno i wysmażonego na chrupiąco
- 10 małych pieczarek pokrojonych w plasterki i usmażonych na maśle
- 10 zielonych oliwek bardzo drobno posiekanych
- 1 cebula posiekana drobno i wysmażona na maśle
- ser pecorino do podania
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- 3 szklanki rosołu drobiowego
- natka pietruszki do podania
- 5 ząbków czosnku
- puszka pomidorów z ziołami i czosnkiem
- mąka do zagęszczenia sosu
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Wykonanie :
Na patelni podgrzać tłuszcz po smażeniu boczku, dodać oliwę i podsmażyć pomidory z puszki, dodać oliwki, posiekany czosnek, po chwili dodać posiekaną natkę, wcześniej usmażoną cebulę i pieczarki, wysmażony boczek i dusić całość razem 10 minut. Następnie dodać wino i rosół [rosół można zastąpić wodą lub rosołem z kostki] i dusić pod przykryciem sos 15 minut. Następnie doprawić do smaku, zagęścić mąką na tyle na ile to konieczne i dodać ugotowany w osolonej wodzie makaron. Całość dusić razem kilka chwil i podawać posypane tartym serem pecorino.