Składniki :

  • pół szklanki tartego sera pecorino
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina dobrej jakości [musi być smaczne do picia by nadawało się też do gotowania]
  • 1 szklanka rosołu drobiowego
  • opakowanie makaronu gnocchetti sardi
  • 2 pory – białe i zielone części pokrojone w plasterki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • zielone oliwki [ważne, by były bardzo dobrej jakości i były po prostu smaczne – kiepski produkt może z łatwością zepsuć smak całej potrawy]
  • 1 przeciśnięty ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • mąka do zagęszczenia sosu

Wykonanie :

Posiekane pory usmażyć do miękkości na maśle z oliwą a następnie zalać winem i rosołem i dusić całość z dodatkiem czosnku, oliwek i tartego sera tak długo, aż ser się rozpuści i powstanie kremowy sos. Następnie sprawdzić smak i doprawić solą i pieprzem a na koniec lekko zagęścić mąką. Do gotowego sosu dodać wcześniej ugotowany w osolonej wodzie makaron, dokładnie wymieszać, poddusić razem w sosie i od razu podawać.