Składniki :

  • 0,5 kg kawałka wołowiny dobrej jakości – najlepiej nadającego się na steki
  • makaron hokkien [ewentualnie udon] – ilość makaronu w zależności od planowanej ilości porcji
  • 1 mała marchewka utarta na grubych oczkach
  • 1 duża pozbawiona pestek cukinia utarta na grubych oczkach
  • 1 biała cebula pokrojona w piórka
  • 5 przeciśniętych ząbków czosnku
  • kilka dymek drobno posiekanych
  • olej kokosowy
  • 4 łyżki sosu teriyaki, 2 łyżki sosu ostrygowego, 1 łyżka sosu sojowego, ewentualnie sól do smaku i chili w płatkach

Wykonanie :

Mięso pokroić w grube kawałki i zamarynować w mieszance wszystkich sosów i ewentualnych przypraw przez kilka godzin lub całą noc. Następnie mięso usmażyć krótko na oleju kokosowym na ostrym ogniu. Mięso zdjąć z patelni a na pozostałym sosie z marynatą usmażyć czosnek, cebulę, dodać cukinię z marchewką, dymkami, sprawdzić smak, doprawić jeśli ilość marynaty i smaku w niej zawartego to za mało a następnie dodać makaron i ponownie dodać mięso. Całość smażyć cały czas mieszając maksymalnie 2 minuty. Od razu podawać.